Debat: Burgerparticipatie in Utrecht. Een gemeente waar iedereen die dat wil een stem heeft, deze durft te uiten én gehoord zal worden. Op 12 december van 16.30 – 18.00 gaan we hierover in debat met andere politieke partijen uit de Utrechtse gemeenteraad. Het debat zal online gehouden worden en is te volgen via ons Youtube kanaal.
Benieuwd naar onze standpunten? Lees vooral verder, en we zien je op 12 december graag online!
De Piratenpartij staat voor meer inbreng van inwoners
Een gemeente waar iedereen die dat wil een stem heeft, deze durft te uiten én gehoord zal worden. Veilige online platforms voor lokale democratie en referenda. Empowerment van onze inwoners hoort altijd op de agenda te staan, bij ieder onderwerp. Een democratie is nooit af. We moeten de burgers in staat stellen een waardevolle bijdrage te leveren aan de lokale democratie.
Alhoewel Utrechters regelmatig geraadpleegd worden en advies geven ten aanzien van het gemeentebeleid, is er helaas veel minder sprake van coproductie en meebeslissen, waarbij de impact op het beleid veel groter is. Ook blijft de participatie van Utrechters vaak beperkt tot de beleidsfasen van opinievorming, agendavorming en beleidsvoorbereiding.
Uit onderzoek blijkt dat er in Nederland groot draagvlak is voor democratische aanvullingen. Negen op de tien kiezers zijn positief over vormen van burgerparticipatie waarin burgers actief meepraten over problemen en oplossingen binnen de gemeente, en ruim acht op de tien kiezers zijn positief over het laten aandragen en ontwikkelen van oplossingen door burgers zelf. Daarnaast is ruim zestig procent van de kiezers positief over het lokale referendum (I&O Research, 2018).
De Piratenpartij Utrecht streeft naar een optimale combinatie van verschillende vormen van deliberatie (denk aan dialooggroepen, burgerfora, burgerbegrotingen en cocreatie) en directe democratie (bijv. meer lokale referenda, maar ook actieve inzet van liquid democracy), en wil dat de gemeente Utrecht pro-actief op zoek gaat naar nieuwe vormen van burgerparticipatie die ook ingezet kunnen worden voor beleidsfasen waarin op dit moment minder burgerparticipatie plaatsvindt, zoals beleidsvorming, -uitvoering, -communicatie en -evaluatie.
In het beleid van de gemeente moeten het RIght to bid, het Right to challenge en het Right to plan verankerd worden.
Het Right to bid betekent dat als er vastgoed van de gemeente vrij komt of ongebruikt blijft, dat de buurt hier een bod op kan uitbrengen of dit tijdelijk mag gebruiken.
Het Right to challenge betekent dat als bewoners denken dat ze een publieke taak beter kunnen doen, dat ze hier ook de mogelijkheden voor krijgen. Dit is al onderdeel van de wet (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) maar heeft nog geen handen en voeten.
Het Right to plan betekent dat bewonersgroepen buurtontwikkelingsplannen kunnen opstellen, en de gemeente deze actief gaat integreren in de gemeentelijke plannen voor gebiedsontwikkeling.
Bij het beoordelen van de kwaliteit van de verschillende vormen van participatie wordt niet alleen gekeken naar de intensiteit van de participatie, maar ook naar de mate van inclusiviteit en het informatieniveau waarop de participatie is gebaseerd. Het is van groot belang te komen tot een zo goed mogelijke afspiegeling van de inwoners van de gemeente Utrecht zodat de opvattingen van belangrijke groepen in de samenleving bij de besluitvorming worden betrokken. Ook dienen Utrechters vrije toegang te hebben tot zo volledig mogelijke informatie waarin voor- en nadelen gebalanceerd tot hun recht komen, om optimaal te kunnen participeren.
Liquid Democracy (vloeibare democratie) klinkt als een ingewikkeld concept, maar dat is het niet. Elke vier jaar mogen we stemmen voor de gemeenteraad. Tussentijds hebben de inwoners dan maar te wachten wat er wel of niet gedaan zal worden door de verkozen raadsleden. In aanvulling daarop willen we dat inwoners van Utrecht de mogelijkheid krijgen actief mee te stemmen.
Concreet betekent dit: Je geeft je stem tijdens de verkiezingen bijvoorbeeld aan Saskia Söller van de Piratenpartij. Tijdens de raadsperiode kan je dat zo laten, omdat je gelooft in het werk dat Saskia doet. Maar ben je het er niet mee eens? Dan gebruik je de Liquid Democracy app, waar je op inlogt met je DigiD. Daar kan je voor een specifiek onderwerp anders stemmen, maar ook je stem aan een ander raadslid geven. Met het invoeren van Liquid Democracy krijgen inwoners echt een stem in de gemeente.
Natuurlijk zijn wij ons er ook van bewust dat stemmen via liquid democracy geen juridische waarde heeft. Maar wij willen ons daar wel aan committeren, en dagen alle andere partijen uit dit ook te doen. Sta je voor je inwoners? Laat het maar zien dan. Als we samen laten zien dat het kan is formaliseren een kleine stap.
De Piratenpartij Utrecht wil ook dat lokale politici meer (financiële) mogelijkheden krijgen en gestimuleerd (en waar nodig getraind) worden om kiezers meer direct op te zoeken en hun verhaal begrijpelijker te maken. Het argument “dat snappen de meeste mensen toch niet” is een draak van een belediging. Als mensen het niet snappen moeten we als volksvertegenwoordigers beter ons best doen om het uit te leggen.
Samenwerken met de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht is dan de logische volgende stap om constant te monitoren en bij te sturen. Waar werkt participatie, waar slaat het aan, en waar kan en moet het beter? Wij willen een stad waarin we samen kunnen werken op basis van vertrouwen. Dat is een uitdaging, maar zeker wel haalbaar.
Concreet:
- Invoeren Liquid Democracy (stemrecht voor inwoners, ook buiten de verkiezingen)
- Meer vormen van inbreng en participatie, geen bureaucratische draken maken
- Right to bid, Right to challenge en Right to plan verankeren in gemeentebeleid