Het Waterschap schreef laatst een advies, bouw niet in het diepste putje van polder Rijnenburg.
Dat is natuurlijk koren op de campagnemolen van iedere partij of club die windmolens wil zien op die locatie. Het duurde nog geen dag of een van de grootste partijen van Utrecht maakte er met een misplaatste twist een verhaal van dat het Waterschap tegen woningbouw zou adviseren. Maar zoals het Waterschap zegt: met de juiste uitgangspunten kan het juist wel.
Als we ergens trots op mogen zijn is het hoe wij om kunnen gaan met water. We leven voor een groot deel onder NAP, zijn wereldberoemd voor onze sluizen, bruggen en andere waterwerken, en weten als geen ander hoe je dit goed aan kan pakken. Natuurlijk moeten we rekening houden met klimaatverandering, maar dat is totaal geen argument tegen woningbouw.
We staan voor veel uitdagingen, en juist een gebied als polder Rijnenburg is een uitgelezen kans om die allemaal op te pakken. Het woongebied wat wij voor ons zien zal een voorbeeld zijn voor de rest van Nederland, een stedelijk gebied met plaats voor de natuur en gebouwd voor de lange termijn
Los van de woonfunctie zelf (energie-opwekkend, ruimte voor mens en dier) en de ontsluiting van het gebied (geen nieuw fileknooppunt maar nu aan het begin al zorgen dat de bewoners goed terecht kunnen met elk vervoersmiddel (lees vooral in ons programma over gratis ov, ev-netwerken en hoe transferia wel kunnen werken), kunnen we hier ook een voorbeeld zijn voor de bouw van de toekomst.
In ons programma noemen we bewust het inzetten van prefab woningen. Dat is geen eenheidsworst, prefab woningen bestaan uit vaste elementen die op verschillende manieren gecombineerd kunnen worden. Om een stapje verder te gaan zien we boven de fundering graag houtbouw, want ook de houten prefab woning is al maakbaar (en sterker dan staal). Niet geheel toevallig een enorm voordeel: in dat hout slaan we co2 op. Stuk beter dan verbranden in een kachel toch?
Nog een stapje verder? Dan betrekken we de landbouw erbij. Want ja, de veestapel moet kleiner en de uitstoot omlaag. Maar diezelfde grond is als we het grondwater zijn werk laten doen (ook niet toevallig heel co2-positief) uitstekend geschikt voor het telen van gewassen die kunnen dienen als duurzame bouwmaterialen. Want het idee van circulair bouwen is mooi, maar beginnen met hernieuwbare grondstoffen is nog mooier.
Nog een stapje verder? Dan zeggen wij: laat Utrecht de eerste gemeente zijn waarbij elk bouwproject moet worden uitgevoerd met electrisch materieel. Daar zijn al voldoende opties voor, maar de nood is er nog niet voor de bouwer om daarin te investeren. Die nood gaan wij een deugd maken.
Wij zien een leefbaar, groen, sociaal en bewoonbaar Utrecht voor ons. Voor iedereen, dus met minimaal 40% sociale bouw. Voor de natuur, dus met minimale uitstoot en energieneutraal. En voor de wereld, want na waterbouw kunnen we ook op het gebied van woningbouw stoppen met volgen en beginnen met leiden.
Twijfelt u nog? Dan mag u ons altijd bellen of mailen. En anders zien we uw stem graag tegemoet komende week. Stem voor een nieuwe koers, stem Piratenpartij Utrecht: lijst 14