Basisbeginselen – Het Piratenwiel

Het is lastig voor mensen om ons op het ouderwetse links-rechts spectrum te plaatsen. Dat komt omdat onze beweging niet is opgezet op basis van tegenstellingen, maar op basis van gedeelde doelen. Het Piratenwiel geeft goed weer wat onze basisbeginselen zijn.

Alles begint bij empowerment: mensen in staat stellen om zelf dingen te bereiken, en te helpen waar dat nodig is. We zijn liberaal te noemen omdat we staan voor vrijheid voor iedereen, zolang dat de vrijheid van anderen niet beperkt. We zijn sociaal te noemen omdat we geloven dat iedereen gelijke rechten en kansen verdient. We zijn progressief te noemen omdat we daarbij buiten de gebaande paden durven te denken, bijvoorbeeld wanneer het gaat over directe democratie, vrijheid van informatie of het universele basisinkomen. We zijn conservatief te noemen omdat we ons uit durven te spreken tegen “ontwikkelingen” die onze privacy schaden, of die de transparantie van de overheid verder verminderen.

Bij de Piratenpartij Utrecht kom je mensen tegen die zichzelf socialist of anarchist noemen. Maar ook mensen die zichzelf liberaal of libertariër noemen. Hier verenigen mensen zich vanuit alle ideologieën, en we zijn het zeker niet altijd met elkaar eens. Toch blijven we groeien als beweging, want we hebben gedeelde waarden en gaan het gesprek op een goede manier aan wanneer we het niet met elkaar eens zijn.

In onderstaande afbeelding staan de pijlers van het Piratenwiel kort samengevat. Een uitgebreidere (Engelstalige) versie staat hier (klik).

 

Het Piratenwiel