Canal Pride Utrecht

 

Logo Piratenpartij Utrecht Coming Out Dag 2017

1 juni is de internationale ‘Pride Month’ begonnen. Over de hele wereld worden er in de maand juni evenementen en pride’s georganiseerd. Dit om te laten zien dat de LHBTIQA+ gemeenschap bestaat en om te strijden voor gelijke rechten voor LHBTIQA+’ers.

De Pride month is ontstaan na de Stonewall rellen in Manhattan, New York. Door de lokale politie werd de homobar ‘The Stonewall Inn’ ontruimd, nadat zij jarenlang de LHBTIQA+ gemeenschap hadden getreiterd. De ontruiming in juni 1969 was de druppel en de bezoekers van ‘The Stonewall Inn’ besloten terug te vechten.

De LHBTIQA+ gemeenschap hield een reeks demonstraties om te protesteren tegen de inval. Ze streden voor gelijke rechten en voor plaatsen waar LHBTQA+’ers zichzelf konden zijn zonder angst om te worden gearresteerd. En met succes. Zes maanden later waren er twee homo-activistische groepen in New York opgericht. En precies één jaar na de Stonewall-rellen vond de eerste Gay Pride ooit plaats, tussen Greenwich Village en Central Park, in New York. En zo ontstond ‘Pride Month’.

Vorig jaar vond in Utrecht de eerste Utrecht Canal pride plaats. Met 25.000 toeschouwers en een hele fijne sfeer was de Canal Pride een groot succes. Vandaag vindt de tweede Utrecht Canal Pride plaats, Vanaf 14.00 uur vaart de Utrecht Canal Pride over de oude gracht met als motto: Trots op jou!

Langs deze weg wil ik iedereen heel veel plezier wensen vandaag en bedanken dat ze aanwezig zijn op deze bijzondere dag!

Gepubliceerd in Blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.