Het concept verkiezingsprogramma voor GR2018 is gereed, en nu mag jij daarop reageren! Alles is welkom, aanvullingen, suggesties, meningen. Jouw stem telt. De komende tijd zullen we telkens een programmapunt uitlichten op onze website. Wil je daar iets over kwijt, positief of negatief? Ga dan naar onze Loomio pagina!
Ruimtelijke inrichting en leefbaarheid
In 2015-2016 is de gemeente begonnen met een pilot buurtbudgetten. Dit project is een samenwerking tussen actieve bewoners en ambtenaren om zo bewoners meer invloed te geven hoe het gemeentelijk geld in hun wijk wordt besteed. Lombok en Lunetten hebben mee gedaan aan deze pilot. Als vervolg op deze pilot wordt er in november een buurt top georganiseerd in Lunetten. De Piratenpartij Utrecht juicht dit toe, en wil dit verder doorzetten. Meer groen? Meer voorzieningen zoals bankjes en prullenbakken? Afvalinzameling anders organiseren? Stadsmoestuinen aanleggen? Meer drempels in de straat tegen wegpiraten? Laat de buurt gezamenlijk stemmen hoe het beschikbare budget uitgegeven moet worden. Naast het buurtbudget krijgen wijkraden als het aan de Piratenpartij Utrecht ligt een meer dwingend adviesrecht waarmee investering in de buurt gestuurd kan worden.
Wij zijn voor een ontwikkelstop van twee jaar, met uitzondering van sociale huurwoningen in het lagere segment. In die twee jaar moeten alle plannen van de gemeente herzien worden. Geen ongebreidelde hoogbouw meer, maar behoud van de karakteristieke buurten die Utrecht zo mooi maken. Het aantal sociale huurwoningen (woningen, dus niet studentenkamers) in Utrecht is veel te ver gedaald. Wij willen dat er komende periode afspraken worden gemaakt om te realiseren dat er minimaal 6.000 sociale reguliere huurwoningen bijkomen. De sociale huurwoningen die er nu zijn worden met rust gelaten. Verbeteren en renoveren, niet slopen. Groei mag geen doel op zich meer zijn.
Zwerfafval is voor veel Utrechters een groot probleem. Bewoners van verschillende wijken hebben bij de gemeente al aangegeven dat dit voor veel mensen voor overlast zorgt. Ook wetenschappelijk onderzoek laat zien dat afval op straat een negatief effect heeft op de sfeer in de wijk. Ook het gevoel van veiligheid wordt geschaad wanneer er veel afval op straat ligt. Toch is de gemeente Utrecht niet succesvol geweest in het oplossen van dit probleem. De Piratenpartij Utrecht wilt dat er per wijk wordt gekeken hoe dit probleem het beste opgelost kan worden en is groot voorstander van het inzetten nieuwe technologieën zoals LoraWan.
De gemeente is druk bezig met het verbeteren van afvalscheiding. Het is nu zaak dat de gemeente aan de inwoners duidelijk maakt wat het belang is van het scheiden van afval.
Er is in de afgelopen jaren meermaals sprake geweest van opoffering van gemeentegrond voor het oplossen van landelijke (verkeers)problemen, denk hierbij aan de verbreding van de snelweg A27 bij Amelisweerd. De Piratenpartij Utrecht is van mening dat de impact van ingrijpende wijzigingen van bestemming en inrichting voor niet-lokale infrastructuur in verhouding dient te staan tot de bijdrage aan de lokale identiteit en leefbaarheid.
Wil jij op weg naar GR2018 nog iets toevoegen? Oefen dan nu je invloed uit via Loomio!