Het concept verkiezingsprogramma voor GR2018 is gereed, en nu mag jij daarop reageren! Alles is welkom, aanvullingen, suggesties, meningen. Jouw stem telt. De komende tijd zullen we telkens een programmapunt uitlichten op onze website. Wil je daar iets over kwijt, positief of negatief? Ga dan naar onze Loomio pagina!
Over het standpunt Privacy en Transparantie is al veel goede feedback en aanvulling binnen gekomen. Benieuwd? Kijk op Loomio!
Privacy & Transparantie
De gemeente Utrecht is goed op weg naar een meer transparante overheid. Maar er is nog een lange weg te gaan. De communicatie van de gemeente richting de burger moet veel helderder. De Piratenpartij Utrecht biedt hulp bij het opzoeken, uitzoeken en verklaren van informatie. Maar het is te gek voor woorden dat wij dat überhaupt moeten doen. Daarom willen wij dat alle data vrij vindbaar gaat worden, met uitzondering van persoonlijke data. Het WOB verzoek moet overbodig worden.
Wij willen een E-democratie, oftewel digitale, directe democratie. Dit betekent het maximaal benutten van nieuwe technieken om de burger meer invloed te geven.
De komende raadsperiode moet gebruikt worden om een fundering te leggen voor een online platform waarop zonder moeite informatie gezocht kan worden en waar de burger direct invloed kan uitoefenen. Nieuwe ontwikkelingen moeten zoveel mogelijk worden geïmplementeerd op basis van open source software. Open source wil niet zeggen gratis. De Piratenpartij Utrecht wil dat elke aanbesteding de regel bevat dat opgeleverde code overgedragen wordt aan de Open Source gemeenschap. “Opensourcesoftware is software waarvan de broncode is gepubliceerd en vrij beschikbaar is voor het publiek, waardoor iedereen het vrij kan kopiëren, aanpassen en [opnieuw] verspreiden zonder kosten aan auteursrechten en toeslagen. De ontwikkeling van openbroncode gebeurt door gemeenschappelijke samenwerking van zowel individuele programmeurs als grote bedrijven.” (Wikipedia Open Source)
Subsidieverzoeken moeten van begin tot eind openbaar worden – van de aanvraag tot aan het uitgeven van de laatste cent. Instellingen die geen openbaarheid geven over eerder verstrekte subsidies moeten terugbetalen, zodat het geld daar komt waar het hoort: bij de inwoners van Utrecht.
De gemeente moet zich opstellen als voorvechter van privacy. Daarvoor is gemeentelijke stellingname belangrijk – zowel bij inbreuk op de privacy vanuit commercieel oogpunt als inbreuken op de privacy onder het mom van veiligheid. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan het ongevraagd ’tracken’ van winkelend publiek, de nieuwe wet Inlichtingen en Veiligheidsdiensten, maar ook aan preventief fouilleren of cameratoezicht op straat. Controle moet aantoonbaar effectief zijn, en terughoudend worden uitgevoerd. Want privacy is een grondrecht.
Wil jij op weg naar GR2018 nog iets toevoegen? Oefen dan nu je invloed uit via Loomio!