De opkomstpercentages bij de gemeenteraadsverkiezingen blijven sinds de afschaffing van de opkomstplicht gestaag dalen. Aristoteles zou zich in zijn graf omdraaien als hij hiervan op de hoogte zou zijn. Hij ziet het Republikeins stadsburgerschap als de weg naar het echte geluk. Aristoteles gaat ervanuit dat de mens een politiek dier is, daarom is het belangrijk dat zij betrokken zijn bij de politiek. Zoals de mens op dit moment leeft, met een zeer geringe betrokkenheid in de politiek, kan de mens volgens Aristoteles nooit echt gelukkig worden.
Aristoteles heeft het in zijn stukken over stadsstaten. Deze zijn in omvang niet te vergelijken met de staten waar wij op dit moment in leven. Wel zouden we dit kunnen vergelijken met de kleinere steden in ons land, of met de wijken binnen de grote steden.
Aristoteles zou zeggen dat alleen de middenklasse zou moeten deelnemen aan het besturen van de stadstaat. Ook zou hij vrouwen volledig uitsluiten van elke vorm van bestuur omdat zij niet over dezelfde ontwikkelde logos beschikken als de man. Dit deel van de filosofie van Aristoteles is in deze tijd niet meer toepasbaar. Misschien zouden zijn gedachtes hierover ook wel veranderen, ware hij in deze tijd geboren. Hij baseert deze opvatting namelijk door naar de stad te kijken zoals die in zijn tijd was.
Als we nu door de bril van Aristoteles kijken naar de stad Utrecht, zien we dat er hier op gemeentelijk niveau nog veel kan gebeuren om de burgers meer inspraak te geven. Er bestaan hier al wijkraden, de invloed die de wijkraden kunnen uitoefenen op het beleid van de gemeente is echter zeer gering. Om een stap te zetten naar het republikeins stadsburgerschap zouden we de wijkraden meer macht kunnen geven. Ook zouden de mensen in de wijk meer betrokken moeten worden bij de wijkraden.
De gemeente moet de mensen weer de ruimte geven het politieke dier in zichzelf te ontdekken. Dit is een proces wat een langere tijd zal duren, maar door de wijkraden meer zeggenschap te geven kan de eerste stap gezet worden. Het is niet de mens die geen politiek dier meer is, het is de overheid die de mens hier geen ruimte meer voor geeft.
Klosko, G. (2012). History of political theory : An introduction (2nd ed. Vol. I, ancient and medieval). Oxford: Oxford University Press.
Obbink, H. (2015). Raadsverkiezingen: al blij als de opkomst niet verder daalt. Geraadpleegd op 13 november 2017, van https://www.trouw.nl/home/raadsverkiezingen-al-blij-als-de-opkomst-niet-verder-daalt~ab5c61c2/.