Protestbewegingen uit de geschiedenis en wat wij ervan kunnen leren
Dit is een onderzoek over protestbewegingen uit het verleden uitgevoerd door het Wetenschappelijk Bureau van de Piratenpartij Utrecht. Het onderzoek zal in meerdere delen worden geüpload in verband met de lengte van het stuk.
Volgende->
De gele hesjes beweging protesteert al sinds 17 november 2018 en een einde lijkt nog niet in zicht. De beweging begon als verzet tegen de verhoging van de accijns op diesel en benzine, maar al snel groeide het uit tot een beweging die zich verzet tegen de regering van Macron. Onder de Franse arbeiders heerst er een grote onvrede over het handelen van de Franse regering en het verhogen van de belastingen was de laatste druppel voor hun. De opstand in Frankrijk inspireerde velen door heel Europa om ook hun lot in eigen handen te nemen en de straten op te gaan. Nederland is een van de landen waar de gele hesjes naar over gevlogen is. Hier in dit kleine landje richt het protest zich tegen regering Rutte 3. Net als in Frankrijk zijn de protesten niet alleen gericht op specifieke doeleinden, maar op een gezamenlijke onvrede met onze huidige regering. De bezwaren rijken van het Marrakesh-pact tot de pensioenleeftijd.
In Frankrijk zijn de protesten al snel geëscaleerd. Van vreedzaam protesteren tot het vernielen van ondernemingen en op de vuist gaan met politieagenten. Tot aan februari waren al 8400 activisten gearresteerd (Nu.nl, 2019). In Nederland zijn de protesten grotendeels vreedzaam gebleven op enkele uitzonderingen na.
In Nederland is ook een compleet eigenzinnige beweging opgekomen, namelijk de rode hesjes. De rode hesjes halen een duidelijke inspiratie uit het verzet van de gele hesjes, maar positioneren zichzelf aan de linkerzijde van het verzet. Activisten van alle flanken van het politieke spectrum waren aanwezig bij de gele hesjes protesten, maar de socialisten in de groep voelden een drang om een eigen sterk socialistische beweging in het leven te roepen. Dit mede dankzij de aanwezigheid van extreem rechtse activisten bij de gele hesjes waar de linkse demonstranten het niet altijd mee eens waren. Ondanks de verschillen tussen de rode en gele hesjes delen zij een aantal standpunten en vechten ze gezamenlijk tegen een regering die volgens hen niet handelt in hun belang.
Of de protesten succesvol zullen zijn in het bereiken van hun doelen moeten we nog zien. Het uiteindelijke doel van deze bewegingen en verzetsbewegingen die voor hen kwamen is op het meest basale niveau hetzelfde. Een groep burgers probeert de politiek te dwingen in actie te komen en bevonden onrecht aan te pakken. In het verleden is het activisten gelukt om regeringen te laten bezwijken en te laten toegeven aan de eisen die werden gesteld. Er kwamen meerdere variabelen aan bod die de verzetten uit het verleden lieten slagen en door deze te bestuderen kan het de gele en rode hesjes ook lukken om hun doelen te realiseren. Vanuit dit kader is er onderzocht welke variabelen ertoe leiden dat een verzetsbeweging succesvol is in het bereiken van hun doelen.
In het kader van deze vragen zijn vier bewegingen bestudeerd. De anti-apartheid beweging van de vorige eeuw in Zuid-Afrika, de Triangle Shirtwaist fire protesten van 1911, de dierenrechtenbeweging en ten slotte de antinucleaire beweging. Ten slotte worden er drie onderzoeken uit de communicatiewetenschappen behandeld om te achterhalen hoe de media functioneert en wat de macht van de media is als het aankomt op het beïnvloeden van de publieke opinie.Het artikel zal in zes delen gepubliceerd worden over de komende twee weken.