Onderwijs is de sleutel voor de ontwikkeling van een kind én van een samenleving. Een kind dat goed onderwijs krijgt, krijgt kansen voor de toekomst. Daarom heeft ieder kind recht op goed onderwijs. Overal en altijd.
Onderwijs helpt mensen onafhankelijker en weerbaarder te worden.
De kwaliteit van het onderwijs in Nederland is gemiddeld genomen goed. De afgelopen jaren staat ons systeem internationaal rond de 10de plaats. Dat het gemiddeld genomen goed gaat met het onderwijs in Nederland betekent niet dat we niet moeten kijken naar de punten die verbeterd moeten worden.
De kansenongelijkheid in het onderwijs neemt toe en het lerarentekort neemt ook toe. Als we het hebben over goed onderwijs zijn dat 2 belangrijke pijlers die invloed hebben op hoe goed het onderwijs is in Nederland. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de kansenongelijkheid toeneemt in het Nederlandse onderwijs.
Schoolsucces zou niet afhankelijk moeten zijn van de achtergronden van leerlingen, zoals het inkomen of opleidingsniveau van hun ouders. Maar dat is vaak wél zo en dit probleem wordt niet kleiner. Op dit moment speelt de achtergrond van leerlingen een te grote rol in schooladviezen, in de verwachtingen van leraren en in het onderwijsaanbod dat kinderen en jongeren krijgen.
Ook is er sprake van een groot tekort aan leraren, vooral in het basisonderwijs. Het tekort loopt de komende jaren verder op en treft vrijwel alle onderwijssectoren. Het lerarentekort is ongelijk verdeeld over het land en over groepen leerlingen.
In Utrecht loopt het lerarentekort op en wordt de kansenongelijkheid groter. Het is belangrijk om deze punten met elkaar te bespreken en constructieve oplossingen te bedenken.
Op zondag 9 mei om 16.30 gaan we hierover in debat met verschillende Utrechtse politieke partijen. Dit debat kan je volgen via een livestream op ons Youtube Kanaal die we voor aanvang zullen delen.