Podcasts: Dave Borghuis & Whitehatscum over wifi tracking in Enschede en ’35c3′

Dave Borghuis zag in 2017 dat de gemeente Enschede een dienst had ingekocht waarmee burgers op straat kunnen worden gevolgd, omdat ze de wifi van hun telefoon aan hebben staan. Via de gemeente en later via de autoriteit persoonsgegevens, kreeg hij het voor elkaar dat dit illegale volgen van burgers werd gestopt. Even later ging het – in iets aangepaste variant- en ditmaal ook in Hengelo, toch weer verder!

Dave doet in de podcast van #Potkaars verslag.

van daveborghuis.nl:
In Enschede wordt sinds 6 September 2017 het winkelend publiek door City Traffic gevolgd. Dit gebeurt door middel van WiFi tracking en de resultaten worden wekelijks doorgegeven aan de opdrachtgever Gemeente Enschede. Hiervoor werden de bezoekers aantallen 1x per jaar geteld, met deze nieuwe methode hebben ze een beter meer up-to-date inzicht in bezoekersaantallen.

Meetpunten staan op negen plekken: aan de Kalanderstraat, Langestraat, Haverstraatpassage, De Heurne, Van Loenshof, Walstraat, Zuiderhagen, Marktstraat en Korte Hengelosestraat.

City Traffick ‘versleuteld’ de MAC adressen direct op het meetpunt, hiervoor wordt door heel Nederland dezelfde methode gebruikt.

Volgens Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is het 24/7 tracken van het winkelend publiek een grote inbreuk op de privacy en worden hieraan strenge eisen gesteld. Zo moet er een ‘grondslag’ zijn, dus bijvoorbeeld een evenement waarbij voor een korte tijd / specifieke plek mensen gevolgd worden. Het winkelend publiek zou via een opt-in moeten goedkeuren dat zij gevolgd word. De privacy moet kunnen worden gewaarborgd.

link: handhavingsverzoek Autoriteit Persoonsgegevens


Booy (bijnaam: ‘Whitehatscum’) en Dave waren vorige week op de 35e Chaos Computer Club Conferentie (#35c3) in Leipzig. Dit jaarlijks evenement -buiten de ICT wereld van de grote software huizen- groeit al 35 jaar en trok dit jaar ruim 17.000 bezoekers van over de hele wereld. Het zijn de mensen van hackerspaces. Dave en Booy vertellen van 35c3 en wat dat zijn; hackerspaces.

overgenomen van tkkrlab.nl: TkkrLab (Tukkerlab) is een space waar de deelnemers en bezoekers onze beschikbare apparatuur zoals lasercutter, 3d printer en Arduino kunnen (leren) gebruiken. Door het uitwisselen van kennis en ervaring in onze community is er altijd wel iemand aanwezig die je op weg kan helpen met je creative projecten.


bron interviews en artikel: https://potkaars.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.