Privacy First! Over De Sleepwet 2017 en de Nederlandse Privacy Awards

Op 28 januari 2019 is de Europese Dag van de Privacy. Die dag worden door Stichting Privacy First de jaarlijkse Nederlandse Privacy Awards uitgereikt.

Als Piratenpartij zorgen wij meestal voor een kritische noot als het gaat om privacy. We vinden het ook belangrijk om te vieren waar het wel goed gaat en daarom steunen wij de Privacy Awards van Stichting Privacy First. Het is belangrijk om te benoemen wanneer een organisatie of bedrijf goed omgaat met de privacy van hun klanten; ze hebben een voorbeeldfunctie.

Er zijn 4 categorieën waarvoor je tot en met 14 oktober nominaties kunt inzenden:

  1. categorie Consumentenoplossingen (van bedrijven voor consumenten)
  2. categorie Bedrijfsoplossingen (binnen een bedrijf of business-to-business)
  3. categorie Overheidsdiensten (van de overheid voor burgers)
  4. Aanmoedigingsprijs voor een baanbrekende technologie of persoon.

“De Privacy Award is de belangrijkste prijs in Nederland voor organisaties en bedrijven die op een positieve manier met privacy willen omgaan. Privacy als kans in plaats van obstakel. Dit jaar zal de jury extra nadruk leggen op het feit dat privacy meer moet zijn dan informed-consent en de controle geven aan de burger. Veel meer zelfs”, aldus Bart van der Sloot, voorzitter van de onafhankelijke jury.


 

Sleepwet referendum
Op 21 maart 2018 stemden we tégen de wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten. Die daarna toch werd ingevoerd.

Hoe liep het af met de rechtszaak tegen de Staat der Nederlanden, aangespannen door stichting Privacy First en andere organisaties? Welke rechtszaken zijn in voorbereiding?

Rico Brouwer ging in café Weltschmerz in gesprek met Vincent Böhre, jurist en directeur van stichting Privacy First. Ze kijken naar de cosmetische wijzigingen in de wet en de consequentie daarvan voor het vertrouwen in de politiek: ‘..Met een rookgordijn van moeilijke woorden en aanpassingen probeert u de Nederlandse bevolking op het verkeerde been te zetten. Het lijkt net alsof er iets is veranderd, terwijl dit niet het geval is.’ (citaat uit de Internetconsultatie WIV2017).

Vincent Böhre vertelt in dit gesprek over zijn overleg met de veiligheidsdiensten dat volgde nadat in 2015 reeds juridische stappen werden aangekondigd en hij vertelt over de gedachte achter de Privacy Awards.

verder lezen:
petitie verbeter de Wiv: https://petities.nl/petitions/de-wiv2017-is-niet-goed-genoeg-maak-een-betere-wet
Aankoop ARGO II https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/nederland-bestelt-een-nog-verboden-spionagesysteem~bb104a70/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.