Op woensdagochtend 1 november heeft de kiesraad bekend gemaakt dat er een referendum komt omtrent de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), oftewel de sleepwet. Op basis van een steekproef heeft de kiesraad 384.126 verzoeken voor het houden van een referendum over de sleepwet als geldig aangemerkt.
Er zijn in totaal 417.354 ondersteuningsverklaringen ingediend voor een referendum over de sleepwet. Daarvan zijn er 219 ongeldig verklaard, omdat ze buiten de gestelde termijn zijn ingediend of niet op een officieel formulier zijn ingeleverd. Er is een steekproef gehouden met 4.107 verzoeken waar er is vastgesteld dat 92.09% van de overige verzoeken geldig waren. Als dit percentage wordt toegepast op het totaal aantal verzoeken dan betekent dit dat er in totaal 384.126 geldige verzoeken zijn ingediend. Hoogstwaarschijnlijk wordt het referendum gehouden samen met de gemeentelijke verkiezingen op 21 maart 2018. De referendumcommissie zal de datum binnenkort officieel bekend maken.
Op 14 februari 2017 heeft D66 tegen de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) gestemd. Nu een half jaar later is de menig van D66 compleet veranderd. D66 ziet het nu niet gebeuren dat een referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten nog leidt tot intrekking van de deze wet. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold dinsdag in de Tweede kamer. Hij vindt het intrekken van de wet, die de geheime diensten meer bevoegdheden geeft, „niet verstandig”. „In tijden van terroristische dreigingen hebben we een goede en een bij deze tijd passende wet nodig”, aldus Pechtold. Hierbij nuanceert hij de opmerking die Sybrand van Haersma Buma (CDA) afgelopen weekend maakte. In de Volkskrant sprak hij zich uit over het referendum.
Buma zegt: ‘We hebben al afgesproken dat we het referendum gaan afschaffen. Het is een rest uit het verleden. Een staartje. En ik wil dat die sleepwet doorgaat. Hier ga ik uiteindelijk de keuze maken dat we dit referendum niet beschouwen als een echt referendum. Ik zie niet goed hoe we de uitslag moeten overnemen, terwijl we eigenlijk al hebben afgesproken dat we van het raadgevend referendum af willen.’ Nu klopt deze uitspraak maar gedeeltelijk. In het nieuwe regeerakkoord staat inderdaad dat de referendumwet zal worden ingetrokken. Op dit moment is echter de wet nog van kracht en moet deze ook gerespecteerd worden.
Op woensdag 1 en donderdag 2 november 2017 is in de Tweede Kamer het debat over de regeringsverklaring van kabinet-Rutte III. Tijdens het debat van vandaag kwam het referendum meermaals ter sprake. De oppositie partijen hebben twijfels bij de uitspraken van het kabinet over het referendum omtrent de sleepwet. Zo zei Geert Wilders (PVV) tijdens het debat over de regeringsverklaring: ‘Het referendum wordt niet alleen afgeschaft, maar als er toch nog een wordt gehouden en we hebben vanochtend gehoord dat die nog wordt gehouden zal niemand op de planeet Rutte ernaar luisteren, zo heeft meneer Buma verzekerd.’
Feit blijft dat er een referendum aankomt over de sleepwet. Het is nu van belang dat de discussies omtrent deze wet blijven ontstaan zodat de mensen hun eigen mening kunnen vormen omtrent deze wet. Het is van groot belang dat er op 21 maart 2018 massaal gestemd gaat worden door de Nederlandse bevolking. Zolang we nog een stem hebben moeten we ervoor zorgen dat we deze ook laten horen.