Strafeisen tegen Catalaanse politici

Gisteren kwam het nieuws naar buiten over de strafeisen die het Openbare Ministerie tegen de 9 Catalaanse ministers en activisten heeft geëist. Hierover wilde ik in eerste instantie een kort bericht naar buiten brengen met een link naar een krantenartikel zodat mensen zichzelf hierover kunnen informeren. Nadat ik een aantal krantenberichten heb bekeken kwam ik erachter dat verschillende kranten verschillend berichten over de straffen die zijn geëist. Dus ben ik op onderzoek uitgegaan.

Het Spaanse openbaar ministerie heeft 25 jaar geëist tegen voormalig vice president Junqueras voor rebellie. Daarnaast eisen ze 17 jaar tegen Cuixart (voormalig president van Ominium Cultural), Sanchez (voormalig president van Catalan National Assembly) en Forcadell (voormalig president van het Catalaanse Parlement). Deze drie worden ook aangeklaagd voor rebellie. Tegen voormalige ministers Romeva, Turull, Bassa, Rull en Forn wordt 16 jaar geëist.

Behalve deze 9 politici en activisten zijn er nog meer mensen aangeklaagd door het Openbaar Ministerie in Spanje. Er is 11 jaar geëist tegen 3 voormalige Catalaanse politie chefs waaronder Major Trapero (voor rebellie) en er is 4 jaar geëist voor inspecteur Laplana voor opruiing. Ze eisen 7 jaar tegen voormalige ministers Mundo, Borras en Vila voor het misbruik van gelden.

En als laatste willen ze dat er 5 voormalige medewerkers van het parlement en voormalig MP Mireia Boya worden uitgesloten van ambt voor ongeveer 1.5 jaar.

De openbaar aanklager meent dat hoewel er ook agressief is gereageerd door de Spaanse politie op de dag van het referendum vorig jaar meent hij dat het geweld die dag vooral kwam van de gemobiliseerde kiezers. Ook beweert hij dat er tijdens eerdere straatprotesten is aangezet tot geweld door de Catalaanse leiders.

We hebben allemaal de beelden op de televisie kunnen zien wat er gebeurde tijdens de dag van het referendum en die beelden tonen een heel ander verhaal. Ook is er opgeroepen door de Catalaanse leiders om geen geweld te gebruiken.

Er wordt vaak gevraagd waarom de Piratenpartij en dan met name de Piratenpartij Utrecht zich bezig houdt met deze kwestie. Voor de duidelijkheid, we zijn niet voor of tegen de onafhankelijkheid van Catalonië, deze beslissing is niet de onze om te maken. Maar wij geloven in zelfbeschikking, gerechtigheid en democratie.


update:
Op 9 november 2018 was in Den Haag de door ANC georganiseerde debat middag ‘The Catalan case in juridical perspective'(voertaal Engels)
PPU was er bij en maakte opnamen:

Gepubliceerd in Blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.