Coming Out Day

Gepubliceerd op door | 1 reactie

Vandaag is Coming Out Day…. de dag waarop we benadrukken dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn, de dag dat we vieren dat er steeds meer mensen zichzelf durven zijn en dit ook naar buiten durven te brengen.

Vorig jaar schreef ik een persoonlijk blog over Coming Out Day en wat dit voor mij betekent. Dit jaar heb ik besloten om het nog een keer te delen omdat het een onderwerp is waar we over moeten blijven praten. Dit is mijn Coming Out verhaal.


Saskia Piratenpartij Utrecht

Biseksueel, polyamoureus, vrouw en piraat. Zomaar wat woorden die beschrijven wie ik ben.

Ik heb geluk gehad.

Ik ben opgegroeid in een gezin waarbij mijn geluk bovenaan stond. Zolang ik gelukkig ben, hebben mijn ouders geen problemen met de keuzes die ik maak. Vriend, vriendin, een vriend en een vriendin, geen enkel probleem. Het enige waar ze een probleem mee hebben is het woord polyamoureus, ze kunnen het niet onthouden en ik denk dat ik elke maand wel de vraag krijg of ik het woord nog een keer wil herhalen.

Ik heb geluk gehad.

Ik heb een vriendenkring waar inclusiviteit en diversiteit belangrijk is, waar er niet wordt gekeken naar gender en waar alternatieve seksuele voorkeuren geen probleem zijn.

Ik heb geluk gehad want ik weet dat dit niet de norm is. Het is anno 2017 nog steeds niet gewoon dat iedereen wordt geaccepteerd en zich veilig genoeg voelt om zichzelf te durven zijn. Door er open over te zijn probeer ik een stukje acceptatie bij mensen te kweken, waardoor anderen in een minder gelukkige situatie de moed en durf krijgen om ook zichzelf te durven zijn.

En ondanks dat ik geluk heb gehad zijn er dingen waar ik tegen aanloop. Relaties die door anderen niet gezien worden als relaties, niet mee mogen met het schoolreisje van mijn ‘stief’ dochter, de woorden “mijn vriendin” 10 keer moeten uitleggen omdat mensen net doen alsof ze het niet begrijpen, het steeds moeten uitleggen dat polyamoureus niet betekent dat ik 10 keer per dag het bed in duik met verschillende mensen en dat biseksualiteit niet betekent dat ik in de war ben maar echt op mannen en op vrouwen val. In elke situatie  blijf ik mij ervan bewust dat er mensen zijn die het niet accepteren, zodat ik altijd een afweging moet maken of ik het kan vertellen of niet. Ik weet dat niet iedereen het accepteert en ik begrijp dat en ook weer niet. Ik probeer mensen te accepteren ongeacht wie of wat ze zijn en ik vraag hetzelfde respect terug.

Vandaag is Coming Out Day…. de dag waarop we benadrukken dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn, de dag dat we vieren dat er steeds meer mensen zichzelf durven zijn en dit ook naar buiten durven te brengen.  Laten we vandaag werken aan een stukje bewustwording en acceptatie zodat iedereen uiteindelijk zichzelf kan zijn. Want ondanks de dingen waar ik tegen aanloop ben ik elke dag blij dat ik kan zijn wie ik ben en dat gun ik iedereen.

 

Gepubliceerd in Blog.

Eén reactie op "Coming Out Day"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.