Wie heeft jouw medisch dossier ingezien?

Gepubliceerd op door | 2 reacties

Het is nu weer even actueel nieuws door de ongeoorloofde inzage in de gegevens van Samantha de Jong, ook wel bekend als Barbie. Er duiken echter al jaren steeds weer berichten op van ongeoorloofde toegang tot medische gegevens. Meestal klein nieuws, want als je geen BN’er bent is privacy minder nieuwswaardig. Het medisch dossier is in principe alleen toegankelijk voor zorgverleners met wie er een behandelrelatie is.

Even testen hoe dat werkt.

Error Message medisch dossier

Ah kijk, dat is een goede check toch! Want wie zou er nou op OK drukken als er geen behandelrelatie is? Het is toch ondenkbaar dat mensen uit nieuwsgierigheid gaan kijken in een medisch dossier wat er nou precies mis is met het klasgenootje van de kinderen, of met de buurvrouw? Of dat iemand gaat opzoeken waarom die collega zo lang met ziekteverlof is?

De zogenaamde “VIP Status” waarbij de privacy van iemand beschermd moet worden door met valse naam of alleen een nummer te werken is een typisch geval symptoombestrijding. Je zou denken dat juist in de zorg er een bewustzijn is dat je beter de ziekte kan aanpakken dan alleen de gevolgen daarvan. En die ziekte zit niet in het systeem (hoewel daar echt wel ruimte is voor verbetering) maar vooral in de cultuur.

Eerlijk is eerlijk: cultuurverandering is een enorme opgave. Maar in dit geval wel noodzakelijk, want zonder privacy kan je geen mens zijn. Daarom roepen wij op: Ben je in de afgelopen 15 jaar in het ziekenhuis geweest? Stuur het ziekenhuis dan een bericht en vraag ze om na te gaan of er iemand ongeoorloofd inzage heeft gehad in jouw medisch dossier. Als we laten zien dat wij normale mensen ons ook druk maken over onze privacy, gaan de alarmbellen rinkelen en komt er echte verandering. Want met zijn allen gaan we niet van het kastje naar de muur, maar gooien we die kast gewoon om en breken we die muur af. Jouw gegevens zijn van jou, en niemand anders!

Gepubliceerd in Blog.

2 comments on "Wie heeft jouw medisch dossier ingezien?"

  1. Ik wil graag een directe-link naar mijn dossier, net zoals hierboven afgebeeld.
    Als dit een nep-afbeelding is weet ik voldoende.
    Zo niet, hoe komen jullie aan deze afbeelding ?

    1. De afbeelding is slechts ter illustratie, maar de manier is niet “nep”. Je moet uiteraard wel op een pc zitten die toegang heeft tot het dossier, de kritiek is juist dat zorgverleners die niets met je te maken hebben bij je dossier kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.