Op dinsdag 18 september hadden we onze eerste Info- en Actiebijeenkomst, de volgende staat gepland op 9 oktober in de Jacobikerk in Utrecht. Van de vorige bijeenkomst ontvingen we onderstaand verslag van Steve. Heb je interesse en ben je benieuwd hoe een bijeenkomst kan verlopen? Lees dan verder!
Het is negen uur ’s avond als ik via het oude Tivoli-bruggetje de Oudegracht oversteek. Rechtsaf, daar moet het ergens zijn. Voor een pand staat een man met een paarse sweater met een hoodie. Op zijn rug herken ik het logo van de Piratenpartij. Ik spreek hem aan, terwijl hij flyers uitdeelt aan voorbijgangers heet hij me welkom. Na de deur de trap af, daar is de zaal. Een ruime werfkelder, de tafels tegen de muren en daartegenaan de stoelen, zodat iedereen elkaar kan zien. Er zijn een stuk of twintig mensen, van verschillende leeftijden en levenswandel.
Hoewel de zaal niet vol zit, voelt deze niet leeg aan. Een stem vult de ruimte. Maarten van der Pol heet iedereen welkom geeft een uitleg van het idee van de avond. Ondertussen ben ik gaan zitten, en luister. Het is de eerste ‘informatie- en actiebijeenkomst’ van de vers opgerichte Piratenpartij Utrecht. Het voorstel is om eerst over de partij te vertellen, om daarna gezamenlijk in gesprek te gaan over acties. Dat zijn een flyer-actie omtrent het referendum tegen de sleepwet en een lokaal initiatief – een petitie om de Croeselaan van een geplande hoogbouw rond het Beurskwartier te redden.
Ons wordt verteld dat de Piratenpartij zich verkiesbaar zal stellen bij de gemeenteraadsverkiezingen, maar dat ‘zetels scoren’ niet het hoogste doel is. De partij is voor iedereen die zich buitengesloten voelt van politieke besluitvorming en daar verandering in wilt brengen. Minstens zo belangrijk is dus het ‘netwerk van vrijwillige activisten’: mensen die zich willen betrekken bij de stad. Door te organiseren van onderaf, met en voor alle bewoners van de stad, wilt de PPU een maatschappelijke beweging op gang brengen zodat gewone mensen de macht naar zich toe kunnen trekken. De politiek moet dus juist uit de gemeenteraad gehaald worden, en in de handen van de burgers komen.
Daarom is het niet vreemd dat de eerste actie een burgerinitiatief betreft. Het gaat over de ‘sleepwet’, die inlichtingendiensten, onder het mom van terrorismebestrijding, de mogelijkheid geeft om het online gedrag van alle inwoners van Nederland na te gaan. Als de wet ingaat kan ieders online gedrag op elk moment bekeken worden. Dit is alarmerend, omdat dit in zekere zin betekent dat online privacy iets van het verleden is, en we weer een stap dichter bij een totale surveillancestaat zijn. Ook Amnesty International heeft bij deze wet aan de bel getrokken, een bijzondere gebeurtenis omdat dit de eerste keer is dat Amnesty binnen Nederland actie voert voor burgerrechten.
Hoewel het referendum over de ‘sleepwet’ breder dan de stad Utrecht is, moet het onderwerp ook lokaal behandeld worden. Dit omdat er maar weinig mensen op de hoogte blijken te zijn van de vele gevolgen van de wet, laat staan dat er een (raadgevend) referendum mogelijk is. Er moeten nog veel handtekeningen ingezameld worden om het referendum door te laten gaan. Daarom nodigt de Piratenpartij mensen uit om mee te helpen met bewustwording, onder meer met een aantal flyer-acties. Ook heeft Jasmijn Boeken een artikel geschreven wat op de website van Brainwash is geplaatst.
Vervolgens geeft Maarten het woord aan Thijs de Bekker, een bewoner van de Croeselaan die sinds kort op de hoogte is gebracht van de grootse bouwplannen die de gemeente Utrecht voor zijn straat heeft. Het plan is dat het Beurskwartier met hoogbouw wordt volgebouwd. Op dit moment ligt daar een lege vlakte. Het probleem voor de bewoners van de Croeselaan is echter dat hun huis ‘in de tuin’ van de hoogbouw ligt. De architect is van mening dat een groot deel van Croeselaan moet verdwijnen zodat daar een parkje aangelegd kan worden. Bewoners zullen worden ‘verplaatst’ naar ‘vergelijkbare locaties’. Er is grote scepsis over de mogelijkheid daartoe. Ook wordt op deze manier een groep mensen, die een gemeenschap zijn geworden, uit elkaar gehaald. Sociale, betaalbare huurwoningen moeten wijken voor het uitzicht van mensen die financieel beter bedeeld zijn. Dit is een situatie waar de gemeente ‘rücksichtslos’ kiest voor prestige, ten koste van een gemeenschap, betoogt Thijs. Daarom is hij met zijn buren een online petitie gestart om protest aan te tekenen tegen de plannen van de gemeente. Die is te vinden op www.croeselaanmoetblijven.nl
De actiebijeenkomst komt ten einde. Flyers worden verdeeld, adressen verzameld voor verder contact. Het was interessant om samen met mede-Utrechters over zaken van belang te spreken, en na te denken over mogelijkheden om te werken aan verbetering van onze gemeenschap. Maarten nodigt iedereen nog uit om na te borrelen in cafe ‘De Rat’. Zelf heb ik nog plannen voor de avond, maar voel me toch geneigd om volgende actiebijeenkomst weer te komen en achteraf een borreltje te blijven.
S. Kiers
30 september