Woningnet: Leuker kunnen we het niet maken…

Gepubliceerd op door | 6 reacties

En makkelijker maken ze het vooral zichzelf. Alhoewel, je kan je afvragen wat voor investering ermee gemoeid moet zijn om ervoor te zorgen dat er op de servers van Woningnet plek is voor jouw persoonlijke inkomensdocumenten, voldoende beveiligd (hopen we) en dan ook nog eens “alleen” opvraagbaar door medewerkers van woningcorporaties waar je een aanbieding van hebt gekregen zodra je hebt gereageerd op een woning.

Ja, dat heb je goed begrepen. Ben je ingeschreven bij Woningnet dan mag je nu je inkomensdocumenten uploaden op de website. In de woorden van Woningnet: “Dat is nodig omdat het wettelijk vereist is dat de woning bij uw gezamenlijke inkomen past. Bij de controle moet u daarom bewijzen inleveren dat uw opgegeven inkomen klopt. Om dit proces makkelijker te maken, kunt u vanaf nu de bewijsstukken ook alvast toevoegen bij uw gegevens. “

Woningnet brengt dit als goed nieuws. Hoera, het kan! Maar verderop de anticlimax: Het moet. Vanaf 3 december mag je niet meer reageren op woningen als je geen documenten aan Woningnet hebt verstrekt.

Nu denk je misschien “maar het is toch logisch dat je moet aantonen wat je inkomen is?”. Dat is Woningnet met je eens, daarom noemen ze het makkelijker. Maar waar we dan even aan voorbij gaan zijn twee zaken:

 • Woningnet is een tussenpersoon, niet de corporatie die het moet controleren.
 • Woningnet heeft nu nog gewoon de optie om je inkomenscategorie op te geven zonder dat je gelijk privacygevoelige documenten moet uploaden.

En met die optie is het helemaal niet nodig om documenten op hun server te moeten zetten. Want ook al plaats je ze, de corporatie zal bij aanbieden van een woning altijd nog opnieuw de inkomensdocumenten van de meest recente maanden EN een recente verklaring van de belastingdienst van je willen.

Wat deze maatregel wel doet? Zorgen dat iedere Woningnet gebruiker (wat iedereen is die sociaal wil huren) privacygevoelige informatie bij Woningnet op de server moet plaatsen. Met een gemiddelde wachttijd van bijna 10 jaar voor een woning betekent dat elk jaar weer verplicht documenten plaatsen die helemaal nog niet nodig zijn.

De AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) zegt het al: persoonlijke data verzamelen moet een gerechtvaardigd doel hebben en voldoen aan de “zo min mogelijk-eis”. Dat is hier volgens ons zeker niet aan de hand.

Samen met een Woningnet gebruiker hebben we een klacht naar Woningnet gestuurd. Toen die terzijde werd gelegd zijn we aan de volgende stap begonnen: binnen een maand komt er reactie van de Autoriteit Persoonsgegevens. Gebruik jij Woningnet? Als je een klacht hebt ingediend bij Woningnet via https://www.woningnetregioutrecht.nl/Contactformulier en Woningnet handelt die klacht niet naar tevredenheid af, dan kan ook jij een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/zelf-doen/privacyrechten/klacht-indienen-bij-de-ap. Want ook Woningnet zou zich drie keer moeten bedenken voor ze deze stap daadwerkelijk doorvoeren.

6 comments on "Woningnet: Leuker kunnen we het niet maken…"

 1. Bullshit argument in het artikel: Woningnet heeft nu nog gewoon de optie om je inkomenscategorie op te geven zonder dat je gelijk privacygevoelige documenten moet uploaden.

  Ja, dat klopt, maar dat is gevoelig voor fraude, en zorgt er dus voor dat mensen die méér recht op sociale huur soms later een woning aangeboden krijgen, omdat er nu mensen tussen zitten die valsspelen

  Nog zo een:

  “Wat deze maatregel wel doet? Zorgen dat iedere Woningnet gebruiker (wat iedereen is die sociaal wil huren) privacygevoelige informatie bij Woningnet op de server moet plaatsen.”

  Nee, dat is niet het DOEL. Dat is het middel. Om bovenstaande te voorkomen. Je kan inderdaad wachten tot de volgende corporatie die controle doet, maar je kan ook het aantal reagerende mensen beperken, door de documenten te koppelen. Het is puur automatisering van het proces, niet bedoeld om met mensen hun privacy te spelen.

  1. Natuurlijk is het niet de bedoeling om met de privacy van mensen te spelen, maar dat is wel het effect.
   De controle zal nog steeds worden uitgevoerd door de corporatie, ook als het gaat om de gegevens op Woningnet. Want Woningnet geeft zelf aan dat de gegevens pas beschikbaar zijn als er daadwerkelijk een aanbieding gedaan is.

   Dus ook als je de documenten op Woningnet plaatst kan je net als nu proberen om een andere inkomenscategorie op te geven, door de mand vallen doe je nog steeds pas als er na de bezichtiging een daadwerkelijke aanbieding volgt. Niet tijdens het reageren.

   Ondertussen staan je gegevens wel tot jaren lang (in ieder geval zolang je wil zoeken naar een woning) op een server die – hoe goed beveiligd ook – altijd gehackt kan worden.

   Valsspelers zul je altijd hebben, deze maatregel voorkomt dat op geen enkele manier.

 2. Wel raar dat als je wilt reageren op dit artikel je je emailadres MOET ingeven. Over zorgvuldig omgaan met privacy gesproken 🙁

  1. Dat is een goed punt. Er is geen bevestiging nodig dus vul vooral een onzinadres in, we doen er verder toch niets mee 😉 Puntje gaan we meenemen, dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.